Hero billede

Penicillinallergi/provokation

Penicillinallergi kan vise sig ved kløende udslæt, hævelser i ansigtet, astma og anafylaktisk shock. Det kan være svært at se, om et udslæt er tegn på penicillinallergi eller en reaktion på en virusinfektion. Mange gange er der netop startet penicillin behandling grundet feber-sygt barn, og ofte er årsagen til barnets sygdom en virus infektion, der netop kan vise sig senere i forløbet med et ledsagende udslet på huden. Er der mistanke om mulig reaktion udløst af penicillin, skal barnet udredes for mulig penicillin-allergi.

Udredning af mulig penicillin-allergi :

Tidligst 6 uger efter udslettet tages en blodprøve, hvor der måles evt. antistoffer for penicillin - en RAST test for penicillin.

Er denne positiv, er du allergisk og behøver ikke yderligere undersøgelser. Du vil være allergisk resten af livet og skal undgå penicillin-præparater.

Er blodprøven uden antistoffer skal der laves videre udredning med penicillin-provokation i Børne- og Allergiklinikken i Roskilde.

Medicinpause før penicillin-provokation :

Du må ikke have taget antihistaminer, (Xyzal, Aerius, Clarityn el. lign.) 3 dage før undersøgelsen, da dette kan ændre resultatet.

Du skal være rask og må ikke have andet udslæt på huden den dag undersøgelsen foretages.  

Selve provokationen:

Der pustes peakflow/LFU og blodtryk måles hos større børn/voksne. Provokationen foregår ved, at du indtager stigende dosis af penicillin. Dosis øges med 30 min. interval, til du har fået i alt 3 doser. 

Herefter observeres du i yderligere 2 timer for evt. reaktioner på penicillinen. Hvis der kommer reaktioner på provokationen, vil vi afbryde testen og behandle symptomerne.

Ved positive reaktioner er du konstateret penicillin-allergisk.

Hvis der ingen reaktioner kommer her i klinikken, skal du hjemme fortsætte med penicillin 3-7 dage efter aftale

                     

Man kan i sjældne tilfælde se sene reaktioner på penicillinindtagelse, men disse er ikke livstruende.  

Observationer efter penicillinprovokationen:

Du skal i de næste dage være opmærksom på følgende symptomer:

·       Hvæsende vejrtrækning (astma) og hududslæt i op til 3 døgn efter provokationen.  

·       Feberreaktioner (med eller uden hududslæt) i op til 10 døgn efter provokationen  

Vi beder om, at du kontakter klinikken, hvis der kommer nogle af de ovenstående symptomer. I tilfælde af vejrtrækningsbesvær ringes 112.

Symptomer fra mave-tarm kanalen i form af opkastninger og/eller diarre har ikke sammenhæng med penicillinallergi. Hvis der ikke kommer nogle af de nævnte symptomer, kan man tåle alle former for penicillin, men man kan som alle andre udvikle allergi under fremtidige behandlinger med penicillin.

Du bedes derfor kontakte klinikken senest 1 uge efter provokationen mhp tilbagemelding omkring evt. symptomer og hermed endelig afklaring af evt. penicillinallergi.

 

 

 

Indlæser kort..